Νέα

Δελτίο Τύπου Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας JA-YE Europe «Company of the Year Competition 2012»

26 July 2012

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας  JA-YE Europe «Company of the Year Competition 2012»

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση στον  23ο Διαγωνισμό «Europe Company  Competition 2012», που διοργάνωσε ο πανευρωπαϊκός  οργανισμός νεανικής  επιχειρηματικότητας  Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE Europe), στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 19-21 Ιουλίου 2012, είχαν οι μαθητές της σχολής  Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Οι μαθητές, που  εκπροσώπησαν την  Ελλάδα  στον  πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, είχαν κατακτήσει με την εικονική επιχείρηση GRINN A.E την 1η θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση 2012», που διοργανώθηκε τον Ιούνιο από το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece). Η επιχειρηματική τους  ιδέα βασίστηκε στη σχεδίαση και κατασκευή ενός οικολογικού ηλιακού φορτιστή για κινητά και μικροσυσκευές, ο οποίος  λειτουργεί  χωρίς  μπαταρία λιθίου, γεγονός για το οποίο εισέπραξαν πολύ θετικά σχόλια.

Γενική Διευθύντρια του ΣΕΝ/JA Greece, κα Μαρία Λαϊνά, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: «Η επιχειρηματική ιδέα των μαθητών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό απεκόμισε πολύ θετικά σχόλια αφού απέπνεε επιχειρηματικό πνεύμα, καινοτομία και επαγγελματισμό. Τα παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια»!

Στον φετινό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και οι συμμετοχές υψηλού επιπέδου. Συμμετείχαν ομάδες από 31 χώρες και η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις και  τα περισσότερα βραβεία. Ο τίτλος του «JA-YE Europe Company of the Year» απονεμήθηκε στην ιρλανδική εικονική επιχείρηση “Sign4Life”.

Η  μαθητική  επιχείρηση,  που έστησαν  τέσσερις  μαθήτριες  λυκείου, παρουσίασε μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, σχεδιασμένη για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κωφών και ακουόντων. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανταλλαγής βίντεο μέσω  κινητών τηλεφώνων, διδάσκει στους χρήστες την ιρλανδική νοηματική γλώσσα για συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα, οι αριθμοί, τα χρώματα, τα αθλήματα κ.λπ.  Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η μαθητική επιχείρηση “Mamabaker” από το Ισραήλ, η οποία παρουσίασε το προϊόν “FlourinRoll”, έναν ανοξείδωτο πλάστη με υποδοχή που δέχεται το αλεύρι και το  διασκορπίζει ισόποσα στη διάρκεια  του ζυμώματος. Το τρίτο βραβείο πήρε η μαθητική επιχείρηση “Aim” από τη Σλοβακία, η οποία παρουσίασε σοκολάτες που περιέχουν εξωτικά φρούτα και προσφέρουν πρόσθετη ενέργεια.

Ο οργανισμός  Junior Achievement-Young Enterprise έχει ως βασικό του στόχο να ενισχύσει την ευρωπαϊκή  νεολαία, σε μια εποχή που η ανεργία  μαστίζει  ιδιαίτερα  τους νέους. Και μάλλον τα καταφέρνει, με δεδομένο ότι το  ποσοστό  ίδρυσης  νέων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 6%, ενώ για τους απόφοιτους που συμμετείχαν σε μαθητικές επιχειρήσεις του JA-YE  κυμαίνεται από 21 ως 29%. Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές σ’ όλη την Ευρώπη έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και, σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά που παρουσιάζουν όσον αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων,  επιδρούν θετικά στην οικονομία της Ευρώπης.

Η Caroline Jenner, CEO του JA-YE Europe, επισήμανε ότι «Είναι εξαιρετικά μεγάλη η ζήτηση για εργατικό δυναμικό με επιχειρηματικό πνεύμα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. Το «κλειδί» για να παραχθούν τα αποτελέσματα που θέλουμε, είναι να ξεκινά η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα σε μικρές ηλικίες, να διατηρείται η στενή και ανθρώπινη συνεργασία μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών και να κλιμακώνεται, αντέχοντας στο χρόνο».

Χορηγοί  του ΣΕΝ/JA GREECE για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ήταν η Accenture και η Allianz.

 

We use cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more here.

I accept cookies from this site