Νέα

Η επιχειρηματικότητα από τα σχολικά χρόνια οδηγεί τα παιδιά στην επιτυχία

01 March 2018

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2018 - ΣΕΝ/JA GREECE

ΤΡΙΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥTHE MALL ATHENS - MAΡΟΥΣΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΜΕD COSMOS - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από πόσο νωρίς πρέπει να ασχοληθούν τα παιδιά με την επιχειρηματικότητα για να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας στη ζωή τους; Η απάντηση είναι νωρίς, πολύ νωρίς. Ακόμα και από το Δημοτικό, σίγουρα από το Γυμνάσιο-Λύκειο. Πως μπορούν μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου να γίνουν επιχειρηματίες και να αποκτήσουν μέσα από αυτή την εμπειρία απαραίτητες επαγγελματικές δεξιότητες;  Συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.  Σύμφωνα με στατιστικές του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide –μέλος του οποίου είναι το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece-  η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» δίνει χαρά και αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών κατά 40%. Τα παιδιά έχουν τριπλάσιες περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, ενώ το 62% των αποφοίτων φθάνει σε διευθυντικές θέσεις.

 

Τι είναι η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση»

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» υλοποιείται εδώ και 12 χρόνια στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Mαθητές από 15 έως 18 ετών, στη διάρκεια μια σχολικής χρονιάς καθοδηγούνται να στήνουν από το μηδέν τη δική τους «εταιρεία», με το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece και την συνεργασία καθηγητών και εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων.  Οι μαθητικές ομάδες εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο και  δημιουργούν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρουσιάζουν τις «επιχειρήσεις» τους σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ομάδες που ξεχωρίζουν διαγωνίζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση».  Η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe. Πέρυσι «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» της Ελλάδας αναδείχθηκε η ομάδα «Watch Out» του Aριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, η οποία εντυπωσίασε και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Παρουσίαση προϊόντων και ελπίδα για διάκριση από τις μαθητικές επιχειρήσεις

 

Η συμμετοχή στην «Εικονική Επιχείρηση» αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα όπως και ο ενθουσιασμός. Τη σχολική χρονιά 2017-2018 στήνουν επιχειρήσεις ομάδες μαθητών σε 130 σχολεία (Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑΛ, Σχολεία Ειδικής Αγωγής κ.α.) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο Διδυμότειχο, τους Λειψούς, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Καλαμάτα, τη Μήλο, τη Λέσβο, την Κρήτη, τη Ρόδο αλλά και πολλές άλλες πόλεις και χωριά της χώρας μας.

 

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις μεγάλες εκδηλώσεις του προγράμματος:

 

•          Τρίτη 17 Απριλίου 2018: Εμπορική Έκθεση Αθήνας

The Mall Athens, Μαρούσι 

Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες  περίπου 55 σχολεία από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα

•          Παρασκευή 27 Απριλίου 2018: Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης

Mediterranean Cosmos

Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες περίπου 35 σχολεία από τη Βόρεια  Ελλάδα και τα νησιά Αιγαίου & Ιονίου

•          Ιούνιος 2018 Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός

           «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2017-2018»

H νικήτρια ομάδα θα διαγωνισθεί τον Ιούλιο στο Bελιγράδι, με άλλες 39 ομάδες στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.    

 

Η «Εικονική Επιχείρηση» προετοιμάζει τα παιδιά για την εργασία

 

Η ηλικία της εφηβείας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τότε τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον εαυτό τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα και με τους τομείς που θα επιλέξουν μέσα στην εταιρεία (παραγωγή, πληροφορική, μάρκετιγκ, διαφήμιση, οικονομικά, δημόσιες σχέσεις, πωλήσεις) τα βοηθά όσο τίποτα άλλο να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με άλλα παιδιά και επαγγελματίες αλλά και να αποκτήσουν απαραίτητες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Πολλοί «κλειστοί» χαρακτήρες που ξεκίνησαν διστακτικά το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης», στην πορεία «μεταμορφώθηκαν» σε δημιουργικά και ιδιαίτερα επικοινωνιακά παιδιά.      

H ευεργετική επίδραση της επιχειρηματικότητας στη ζωή των παιδιών, των καθηγητών, των σχολείων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή στην Ελλάδα και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο.  Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του ΣΕΝ/JA Greece με το σημαντικό επιχειρηματικό portal http://www.epixeiro.gr.     

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ειδική ενότητα «Μαθητική Επιχειρηματικότητα» στο epixeiro.gr

 

To business portal epixeiro.gr ανακοίνωσε επίσημη συνεργασία ως media partner του Σωματείου επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και δημιούργησε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ειδική ενότητα «Μαθητική Επιχειρηματικότητα». Στην ενότητα αυτή δημοσιεύονται άρθρα για τις επιχειρήσεις μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου (15-18 ετών) σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο ΣΕΝ/JA Greece και διαγωνίζονται για την ανάδειξη της καλύτερης μαθητικής επιχείρησης της Ελλάδας της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

 

Το epixeiro.gr και το ΣΕΝ/JA Greece ενώνουν δυνάμεις με στόχο την  ανάδειξη του επιχειρηματικού ταλέντου των παιδιών στην Ελλάδα αλλά και της ανάγκης να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας από την παιδική ηλικία.  «Οι επιχειρηματικές ιδέες των παιδιών είναι εντυπωσιακά έξυπνες και τις υλοποιούν με τόσο σωστό και πρωτότυπο τρόπο που μας αποδεικνύουν ότι εκείνα χαράζουν το δρόμο για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας  στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Η συνεργασία μας με το business portal epixeiro.gr έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή καθώς οι φετινές ομάδες βλέπω ότι πραγματικά θα μας καταπλήξουν και το έργο της κριτικής επιτροπής στους διαγωνισμούς μας θα είναι πολύ δύσκολο», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece Aργύρης Τζικόπουλος που πρόσφατα εξελέγη Αντιπρόεδρος των CEO’s του Junior Achievement Eυρώπης. «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βαγγέλη Χαμπηλομάτη που κατάλαβε ότι είναι ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στα παιδιά για το καλό των ίδιων των παιδιών αλλά και της χώρας μας που έχει ανάγκη να στραφεί στην επιχειρηματικότητα, στην παραγωγή. Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει σημαντικά να αναδείξουμε τους εφήβους που συμμετέχουν κατά τη φετινή σχολική χρονιά και να δημιουργήσουμε θετικά πρότυπα για τους συνομήλικούς τους έτσι ώστε να αξιοποιήσουν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα τη μοναδική αυτή ευκαιρία που προσφέρει δωρεάν σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, το ΣΕΝ/JA Greece» κατέληξε ο κ. Τζικόπουλος.

Ο Βαγγέλης Χαμπηλομάτης, ιδρυτής του epixeiro.gr δήλωσε σχετικά: «Η παιδική τόλμη και φαντασία αποδεικνύουν και διδάσκουν περίτρανα όλους εμάς πως όντως υπάρχει ελπίδα, όσο δύσκολα κι αν είναι επιχειρηματικά τα πράγματα στην Ελλάδα του σήμερα. Εμείς από την μεριά μας χρειάζεται απλά να συνδράμουμε και να ανοίγουμε το δρόμο για την υλοποίηση τέτοιων ιδεών και πρωτοβουλιών, όπως αυτής του ΣΕΝ/JA Greece. Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα σε συνθήκες και σε κλίμα υγιούς άμιλλας».

 

Η ταυτότητα του ΣΕΝ/JA Greece

 

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι το ελληνικό παράρτημα του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide που δραστηριοποιείται σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δράσεις του ΣΕΝ/JA Greece χρηματοδοτούνται από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών-μελών και φυσικών προσώπων. Μέγας χορηγός είναι η ασφαλιστική εταιρεία MetLife. Κύριοι χορηγοί είναι η Citi, η Εθνική Τράπεζα, η Eλληνική Πρωτοβουλία, η General Mills, η Accenture, η SAP και άλλες 60 μεγάλες επιχειρήσεις.  

 

Μαρία Γιαννέτου - Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΕΝ/JA Greece

maria.yannetou@sen.org.gr

Για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα του ΣΕΝ/JA Greece, ακολουθήστε μας:

https://www.facebook.com/SENJAGREECE

 

 

 

We use cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more here.

I accept cookies from this site