Νέα

6ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του JA Greece JA Start Up 2020

20 January 2020

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο 6ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας "JA Start-Up " του JA Greece ξεκινά!

 

Για 6η συνεχή χρονιά το Junior Achievement (JA) Greece, μέλος του παγκόσμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού JA Worldwide, που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας -από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο- σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο, υλοποιεί το JA Start-Up, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες διάκρισεις σε όλους τους φοιτητές.

Το Concept

To πρόγραμμα "Start Up" είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του JA Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Ουσιαστικά, φοιτητές δημιουργούν ομάδες και για ένα διάστημα τριών μηνών εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες. 

 

Ακολουθήστε την σελίδα του Event μας στο Facbook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του προγράμματος!

 

Διαδικασία Υλοποίησης

Κατά τη διάρκεια 13 εβδομάδων οι φοιτητές / φοιτήτριες που συμμετέχουν, συγκροτούν μικρές ομάδες (3-6 ατόμων) και ακολουθούν step by step όλα τα σημεία που απαιτούνται, προκειμένου να παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική ιδέα. Οι ομάδες φοιτητών συμμετέχουν στο πρόγραμμα JA Start Up:

A.      Στο πλαίσιο παρακολούθησης Μαθήματος σχετικού με θέματα Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στο ΑΕΙ/Κολλέγιό τους και τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου Καθηγητή.

B.      Στο πλαίσιο του JA Greece Incubator, έχοντας υποστήριξη από το Δίκτυο του JA Greece (Ομάδα, Απόφοιτοι JA Greece, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Εταιρείες – Μέλη, Μέντορες). Για ένταξη στο JA Greece Incubator απαιτείται σχετικό αίτημα της ομάδας φοιτητών προς το JA Greece.

Θέματα που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιλαμβάνουν τα εξής:

1.      Ανεύρεση Ιδεών

2.      Market Research

3.      Διαμόρφωση της Ομάδας της Επιχείρησης

4.      Δημιουργία Επιχειρηματικού Μοντέλου

5.      Ανάπτυξη Πρωτοτύπου

6.      Χρηματοοικονομικά

7.      Δημιουργία Επιχειρηματικού Πλάνου

8.      Branding – Go to Market

9.      Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

10.  Pitch και παρουσιάσεις

Για όλα τα βασικά θέματα θα υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ σε επιλεγμένες θεματολογίες, Experts θα παρέχουν πρόσθετες ιδέες και γνώσεις μέσω Webinars. Επιπρόσθετα, έμπειρα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων θα προσφέρουν συνεχή καθοδόγηση, λειτουργώντας ως Μέντορες.

H Online Voting διαδικασία συμπεριλαμβάνεται στα καινοτομικά στοιχεία του προγράμματος και αποτελεί τη δυνατότητα του κοινού να επιλέξει την ομάδα που θα περάσει απευθείας στην τελική φάση, συμμετέχοντας στον Εθνικό Τελικό Διαγωνισμό, χωρίς να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης από την Κριτική Επιτροπή.

Η τελική φάση του προγράμματος JA Start Up υλοποιείται την Τρίτη, 26 Μαίου, στη διεξαγωγή του Εθνικού Τελικού Διαγωνισμού. Στον Εθνικό Διαγωνισμό, που θα υλοποιηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, θα συμμετέχουν οι επικρατέστερες 15 ομάδες, που θα επιλεχθούν ως εξής:

·         13 Ομάδες Πανεπιστημίων: οι ομάδες που θα επιλεχθούν από τους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους των ΑΕΙ/Κολλεγίων, στα Μαθήματα των οποίων υλοποιείται το JA Start Up.

·         1 Ανεξάρτητη Ομάδα: ομάδες φοιτητών που υλοποιούν το JA Start Up στο πλαίσιο του JA Incubator. Οι ομάδες αυτές θα επιλεχθούν από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή του JA Greece.

·         1 Ομάδα Κοινού: η ομάδα που θα επιλεχθεί μέσα από τη διαδικασία Online Voting.

 

Κριτήρια Αξιολόγησης

H αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών είναι εναρμονισμένη με τη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το JA Europe και περιλαμβάνει κριτήρια, όπως:

·         Πληρότητα και σαφήνεια επιχειρηματικής ιδέας και στρατηγικής

·         Κοινωνικός αντίκτυπος της ιδέας

·         Γνώση – κατανόηση της αγοράς στόχου

·         Επενδυτική ελκυστικότητα

·         Ανάλυση ανταγωνισμού, marketing και προώθηση

·         Χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της επιχείρησης

·         Βαθμός καινοτομίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

·         Ύπαρξη, ποιότητα και λειτουργία prototype

·         Συμπληρωματικότητα, συνεργατικό πνεύμα και επαγγελματισμός ομάδας

·         Δεξιότητες παρουσίασης και υποστήριξης της ιδέας

 

Ορόσημα

Βασικά ορόσημα κατά την υλοποίηση του προγράμματος αποτελούν τα παρακάτω που καλούνται να υποβάλουν οι ομάδες που συμμετέχουν στο JA Start Up:

1.      Business Idea (περιγραφή της ιδέας – μια παράγραφος)

2.      Short Video (2’) με την περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας και την παρουσίαση της ομάδας για συμμετοχή στην Online Voting διαδικασία

3.      Business Plan (σε συγκεκριμένο template)

 

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

Το JA Start Up υλοποιείται κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου κάθε έτους. Η έναρξη γίνεται στα μέσα Φεβρουαρίου με την έναρξη του εξαμήνου και η λήξη του στα τέλη Μαϊου. Σημαντικές ημερομηνίες:

·         Έναρξη προγράμματος: 24 Φεβρουαρίου 2020

·         Υποβολή Business Idea: 22 Μαρτίου 2020

·         Υποβολή Short Video: 12 Απριλίου 2020

·         Έναρξη περιόδου Online Voting: 21 Απριλίου 2020

·         Λήξη περιόδου Online Voting: 10 Μαϊου 2020

·         Υποβολή Business Plan: 5 Μαϊου 2020

·         Αξιολόγηση από Κριτική Επιτροπή: 12 Μαϊου 2020

·         Εθνικός Διαγωνισμός (15 ομάδες): 26 Μαϊου 2020

·         Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός (νικήτρια ομάδα του Εθνικού Διαγωνισμού): 24-27 Ιουνίου 2020.

 

Benefits

·         Συμμετοχή στην πλατφόρμα του προγράμματος με πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει σύγχρονα θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

·         Δυνατότητα παρακολούθησης Webinars σε εξειδικευμένα θέματα από Experts.

·         Συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση από Μέντορες, έμπειρα στελέχη της αγοράς και του κόσμου των επιχειρήσεων

·        

We use cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more here.

I accept cookies from this site